ד”ר אמיר טל, מדען ראשי של בית אקשטיין מקבוצת דנאל, צפה בסדרה ושרטט קו מקביל בין עלילת הסדרה למציאות.
התפיסה הרפואית מגדירה את הספקטרום האוטיסטי כלקות התפתחותית-נוירולוגית המובילה לפגיעה בתקשורת ובהתנהגות החברתית ומתאפיינת בהתמקדות בתחומי עניין מצומצמים, נטייה לדבוק בשגרות קבועות וממוקדות ולהתנהגות חזרתית. לפי תפיסה זאת, אנשים על הספקטרום עלולים לחוות קשיים בתפקודים הניהוליים שלהם ובוויסות החושי ולהתקשות בהבנת בדיחות, דקויות בשפה, מטאפורות ורמזים. הסיבה להגדרת האוטיזם כספקטרום נובעת מהעבודה כי למרות שיש קווים משותפים לאנשים המאובחנים עם אוטיזם, כל אדם נמצא במקום אחר על הרצף והגיוון והשונות בתפקוד הנם משמעותיים. שכיחות האבחון בעולם המערבי של הספקטרום האוטיסטי נמצאת בעלייה מתמדת בעשורים האחרונים ובישראל מספר המאובחנים שילש את עצמו בעשור האחרון.
כאשר בוחנים את ההגדרה של הספקטרום האוטיסטי ומסתכלים עליה דרך זוויות ראייה רחבות, תלוית הקשר תקופתי, חברתי, דתי, תרבותי, מגדרי ולעתים אף פוליטי, ולא רק תחת הפריזמה הקלינית, עולה תמונה מעניינת הממחישה את המגוון האנושי הקיים במסגרת הספקטרום האוטיסטי ואת השפעת-הגומלין המשמעותית שבין האדם שמוגדר על הרצף לבין סביבתו; השפעת-גומלין אשר, לעתים רבות, משפיעה על המצבים בהם האדם מתנהג כ”אוטיסט” או כ”נורמלי”.
(צילום יח”צ: אוהד רומנו)
הסדרה “על הספקטרום”, שיצרו דנה אדיסיס (אחות לאח על הספקטרום האוטיסטי) ויובל שפרמן מאפשרת לצופה לחוות באופן רחב ומעמיק אך גם מהנה ומרגש, את המורכבות האישית והחברתית הנוגעת להתמודדות עם נפלאות ה”מוח האוטיסטי”, כפי שהוא בא לידי ביטוי בשנת 2018. במרכז הסדרה נמצאים עמית, זוהר ורון רון, שלשה צעירים על הספקטרום, אשר חולקים דירה, במסגרת דיור נתמך, בלב רמת-גן. במהלך הסדרה הצופה נחשף, באופן רגיש ונוגע, כי צעירים על הספקטרום האוטיסטי משתוקקים, כמו צעירים אחרים שאינם מוגדרים על הרצף, למצוא עבודה מעניינת ומתגמלת אשר מתאימה לכישורים, ליכולות, להעדפות ולצרכים הייחודיים להם, לאהוב ולהיות נאהבים, להיות בעלי יכולת ועצמאות כלכלית, לקבל החלטות על חייהם, לגור במקום ובדרך המתאימה להם, לקבל מהסביבה שלהם יחס מכבד, לא מתייג ושוויוני. “על הספקטרום” גם ממחישה את ההתמודדות של בני המשפחה, המעסיקים, השכנים ואנשי הטיפול והשיקום עם אנשים על הספקטרום האוטיסטי ואת השפעות הגומלין של הגיבורים לבין סביבתם.
באמצעות הצגה של שלושת הדמויות המרכזיות באופן כה שונה האחת מן השנייה, “על הספקטרום” מטיבה להמחיש השונות והמגוון האנושי בתוך הספקטרום כל זאת תוך הבאה של מגוון רב של מצבים אישיים וחברתיים אשר ממחישים באופן יוצא מן הכלל את הדקויות הנוגעות להתמודדות של אנשים על הספקטרום ושל הסביבה שלהם עם האתגרים והחוזקות הנובעים מן הספקטרום האוטיסטי. הדברים המוצגים בסדרה מובאים מהחיים: את כתיבת הסדרה ליוו, בין השאר, דיירי הוסטל “בית אקשטיין” תל-אביב.
(צילום יח”צ: ורד אדיר)
אני אמונה ותקווה כי סדרה זאת מהווה הזדמנות לציבור הרחב להכיר טוב יותר את עולמם של אנשים על הספקטרום, להכיר בעובדה כי הגיוון האנושי מסייע לבניית חמלה וחוסן אישי וחברתי ואולי להכיר בכך כי, באופן כזה או אחר, כולנו נמצאים על ספקטרום שמייצג את הפער בין עולמנו הפנימי לבין הדרישות (הלעיתים נוקשות והלא מותאמות) של הסביבה שלנו.
צפייה מהנה, נעימה ומחכימה.
“על הספקטרום”, ימי שלישי בשעה 21.30, ערוץ Yes Edge